Overslaan en naar de inhoud gaan

Over Gella

Judo

Op 5 juni 1973 zag Gella Vandecaveye het levenslicht in Kortrijk. Reeds op 8-jarige leeftijd besluit ze te beginnen met judo bij Judoclub Zwevegem. Op haar 15de maakt ze de overstap naar Judoclub Jenos Kwai Hooglede onder leiding van haar huidige trainer en toeverlaat Eddy Vinckier


Haar grote doorbraak maakt ze in 1993 met haar eerste wereldtitel in het Canadese Hamilton. Ze combineert op dat moment met succes topsport en hogere studies in de richting communicatiemanagement/journalistiek.Wilskracht, doorzetting en grenzelozeambities staan hierbij steeds centraal.

 

 


 
medaillesHaar volgend hoogtepunt behaalt ze op de Olympische Spelen van Atlanta in 1996 met een schitterende zilveren medaille na een loodzwaar parcours.

 

In 1998 ontsnapt ze ternauwernood aan de rolstoel wanneer haar nekt breekt. Toch slaagt ze er 5 maanden later opnieuw in om Europees Kampioene te worden. Twee maanden voor de Olympische Spelen van Sydney 2000 scheuren de kruisbanden van haar rechterknie. Desondanks haalt ze met een kapotte knie een tweede Olympische bronzen medaille. In 2001, acht jaar na het behalen van haar eerste wereldtitel, wordt ze voor de tweede maal wereldkampioene. Ze verliest dat jaar zelfs geen enkele wedstrijd.
 
In totaal wint ze bij de senioren 11 Europese medailles waarvan 7 gouden, 2 zilveren en 2 bronzen. Ze wordt 2 keer wereldkampioene en wint 2 keer zilver en 1 keer brons. Maar dat is nog niet alles…

 

 

 

 • Sportjournalisten nomineren haar 7 keer en ze wordt uiteindelijk 2 maal verkozen tot Sportvrouwvan het jaar 1993 en 1997.
 • Dankzij haar internationale uitstraling wordt ze 4 maal Europees Judoka van het jaar 1994, 1998, 1999 en 2001.
 • In 1999 mag ze de Nationale Trofee voor Sportverdienste in ontvangst nemen voor haar uitzonderlijke carrière.
 • In 2000 krijgt ze de Victor, de Trofee van Sportpersoonlijkheid. In 2002 is ze het Sportexample of the Year voor haar sportief gedrag en haar voorbeeldfunctie naar de jeugd. Vervolgens is ze in 2003 opgenomen als 'Grootofficier in de Leopoldsorde'!
 • Bij haar afscheid in 2004 ontvangt ze de 'Life Time Achievement Award'.
 • Tot slot pronkt ze vanaf 2015 in de IJF Hall of Fame en mag ze haar officieel een judolegende noemen. Tot op vandaag is ze nog steeds de enige Belgische sportvrouw met 2 Olympische medailles.

GELLA

Palmares

 • O.S. :
  zilver ’96, brons ’00
 • W.K. :
  2x goud (’93 & ’01),
  2x zilver (’97 & ’99),
  brons ’95. (5 medailles)
 • E.K. :
  7x goud (’94, ’96, ’97, ’98, ’99, ’00, ’01),
  2x zilver (’93 en ’03),
  2x brons (’95 en ’02). (11 medailles)
 • B.K. : 23 x goud waarvan 14 x bij de senioren
 • Sportvrouw van het jaar : ’93 en ’97 (7x genomineerd)
 • Europees Judoka van het Jaar : ’94, ’98, ’99, ’01
 • Trofee van Sportverdienste : 1999
 • Sportpersoonlijkheid van het Jaar : 2000
 • Sport Example of the Year :  2002
 • Grootofficier in de Leopoldsorde : 2003
 • Life Time Achievement Award : 2004
 • Hall of Fame : 2015

 

gellaNa de sport


Haar omschakeling na de topsport verloopt vlot en van het zwarte gat is geen sprake. Met eenzelfde verbetenheid, enthousiasme en inzet zoals voor het judo, stort ze zich op haar tweede leven. Als een duizendpoot heroriënteert ze zich tot zelfstandig ondernemer in de ‘PR & Sport Consulting’ en gaat ze op zoek naar prikkelende projecten, nieuwe horizonten en boeiende uitdagingen.
 
Haar beroepsbezigheden richten zich op bedrijven, non-profit sector en sport voor allen. Het is haar levensmissie om mensen te inspireren en een fitte levensfilosofie te promoten door middel van gezonde voeding, recreatieve evenementen en sportieve initiatieven. Ze vult haar drukke agenda met promotionele campagnes, judo-initiaties en demonstraties, reisvoorstellingen, PR-activiteiten, teambuildings, lezingen en incentives.
 
Als kosmopoliet trekt ze de wijde wereld rond met haar reisproject Gella Goes Global. Na haar biografie ‘Gella & Eddy, een halsbrekend duo’, brengt ze nu ook een 2de boek uit.

 

Bovendien is Gella sociaal geëngageerd, want reeds meer dan 10 jaar is zij de trotse meter van het goede doel Beyond the Moon, een erkende Belgische v.z.w. die families met een ernstig ziek kind een kosteloze all-in gezinsvakantie biedt.

 

Gella is geen grootverdiener, maar ze is tevreden met wat ze heeft. Haar hoogste goed is haar vrijheid, zelfstandigheid en ongebondenheid waarbij haar passies, reizen, sport, cultuur en avontuur centraal staan. Haar judoleven was super, haar tweede leven is nog beter.

 

 

boek1
boek 2

Interesse? Neem contact met me op.